OFTE STILTE SPØRSMÅL

Jeg skriver på en roman. Kan dere hjelpe meg å gi den ut?

Det kan vi. Bare send manus til oss som e-post: post@elefantus.no eller med vanlig post, og vi hjelper deg med prosessen frem til ferdig trykt bok.

Hva må jeg gjøre etter at jeg har sendt manus til dere?

1) Du må bestemme deg for hvilket format du ønsker boken i.
2) Du må bestemme hva slags skriftype og størrelse du skal bruke.
3) Du må bestemme hva slags innbinding den skal ha (Stive eller myke permer)
4) Du må bestemme deg for hva slags design du vil ha på forsiden og hvilken tekst du skal ha bak på boken. Vi vil uansett hjelpe deg gjennom prosessen.

Hvordan leverer jeg manus?

Manuset leverer du som et Word-dokument og en pdf-fil, og sender det enten som e-post: post@elefantus.no eller med vanlig post

Hva er det minste opplaget jeg kan trykke?

Du velger selv hvor stort opplag du vil ha. Trykkemetoden vi buker på små opplag (POD – printondemand) gjør at du kan trykke akkurat så mange du vil. Altså: fra en bok og oppover. (Prisen per bok blir lavere jo flere bøker du trykker.)

Hva koster det å trykke boken min hos Elefantus Forlag?

Det kommer an på boken din. Vi må vite hvor mange sider den er på, hvilket format, hvor mange bøker, om det er fargesider, om du ønsker mykbind eller stivbind? Vi kan da gi deg riktig pris på din bok. Prisene varierer i forhold til antall sider og antall bøker. I tillegg kommer prisen på bearbeiding.

Hva menes med bearbeiding og hva koster det?

Med bearbeiding mener vi hele prosessen fra å bearbeide manus til å klargjøre boken for trykking og design av forside. Vi ordner også med ISBN nummer og strekkoder.

Priser

Det står at Elefantus Forlag skal ha kr. 10,- (ex. Mva.) i royalties for hver trykte bok. Hva menes med det?

Med royalties for hver trykte bok, menes det at Elefantus Forlag beregner seg kr 10,- per bok du trykker gjennom forlaget. Vanligvis tar forlagene en stor prosentdel av fortjenesten mens forfatteren sitter igjen med en liten del. Hos Elefantus Forlag er det motsatt; vi tar kr. 10,- (ex.mva.) resten beholder du.

Hva tar Elefantus Forlag for å selge min bok på sin nettbutikk?

Vi beregner oss kr. 30,- pr bok. (eks.mva.) for å selge din bok på våre hjemmesider.

Ligger dere med et lager av mine bøker eller må jeg lagre dem selv?

I utgangspunktet er det forfatter som ligger med lager, men Elefantus Forlag vil ligge med et lite lager. Lagerføring koster kr. 150,- per måned for maks 100 bøker.

Hvordan foregår et salg på Elefantus Forlags nettbutikk?

Kunden bestiller boken på nettbutikken og får en faktura på beløpet på sin PC. Kunden betaler. Vi sender bestillingen til deg og du sender boken til kunden. Eller om vi har avtalt det, vi sender ut boken for deg og tar kr. 10,- ex mva for pakking og sending.

Hva er PDF?

PDF – Portable Document Format- er et dokumentformat som gjør det mulig å sende og motta dokumenter fra ulike datasystemer uavhengig av programvaren de bruker. I Microsoft Word kan du gjøre om en Wordfil til et PDF dokument. Ellers må du ha en PDF leser for å lese slike dokumenter. Den kan du laste ned gratis fra http://www.adobe.no/products/acrobat/

Hva er POD?

POD trykking betyr Print On Demand, eller fritt oversatt trykk på forespørsel. Det er en digital trykkmetode som gjør det rimeligere å trykke bøker i små opplag. POD tilbyr derfor å trykke helt ned til ett eksemplar.

Hva er forskjellen på POD og Offset trykking?

POD printondemand elle trykk på forespørsel er en digitalteknologi som brukes for å publisere bøker på bestilling til en fast pris per eksemplar, uavhengig av antallet på bestillingen.

Digitalteknologi er ideelt egnet for utgivelse av små opplag av bøker og plakater (ofte ett enkelt eksemplar) etter behov. Selv om enhetskostnaden for hver enkelt bok som trykkes er høyere enn ved vanlig trykking, vil kostnadene likevel bli lavere for veldig lave opplag når de administrative utgifter tas i beregning.

For tradisjonelle trykkeri er det vanskelig å konkurrere på pris på små opplag da startprisen ofte er høy, men til gjengjeld minsker prisen per det enkelte eksemplar drastisk jo høyere opplaget er. Offsettrykk er fortsatt den mest vanlige formen for trykk, når det skal trykkes større opplag (f.eks. over 500 stk.). I offset trykk bruker trykkeriet 4 trykkplater, med 4 farger, kalt CMYK farger. Cyan, Magenta, Yellow, Key-colour(black) Fordi startkostnadene er dyre, så vil det ikke lønne seg å bruke offsettrykking på små opplag.

Kan jeg gi ut hva som helst?

I utgangspunktet kan alle gi ut hva som helst. Du kan gi ut en roman, diktsamlingen din, dine memoarer osv. Elefantus Forlag følger lovverket for publisering, og gir ikke ut tekster med ulovlig eller grovt krenkende innhold. Vi følger vær-varsom plakaten og forbeholder oss retten til å avvise manus i henhold til dette. Vi forbeholder oss også retten til å takke nei til manus på annet grunnlag.

Kan dere hjelpe meg med å selge boken min?

Ja, vi kan få den registrert i bokbasen slik at den er tilgjengelig i alle landets bokhandlere. Vi kan også selge den gjennom vår nettbutikk.

Manuset mitt er ikke korrekturlest. Kan dere gjøre det for meg?

Vi formidler korrekturlesing av manus. Prisen er per i dag kr. 0,23 eks. mva. per ord for korrekturlesing og kr. 0,50 eks. mva. per ord for språkvask.

Kan dere hjelpe meg med omslag?

Det kan vi. Vi lager det i samsvar med dine ønsker.

Får jeg boken levert med myke eller stive permer?

Det velger du selv. Vi leverer begge deler.

Er det MVA på bøker?

Bøker er fritatt for mva. i siste ledd av handelskjeden. Det vi si at de som kjøper boken din ikke skal betale mva, mens du som skal selge dem må det.

Jeg vil skanne inn bilder til boken, hva gjør jeg?

Bildene må skannes inn med oppløsning på 300 dpi.

Hvem har rettighetene til min bok, er det meg som forfatter eller Elefantus Forlag?

Det er du som forfatter som har alle rettighetene til din bok.